Европейските държави привикват руски дипломати за убийството на Навални

Алексей Навални

Алексей Навални

Множество правителства от Европейския съюз привикаха руски дипломати след смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Германия, Литва, Испания, Швеция и Нидерландия бяха сред държавите, които заявиха, че са привикали дипломати от руските посолства. Лондон е направил същото в петък вечерта.

Западните държави единодушно обвиниха руските власти за смъртта на Навални, което лиши опозицията от най-значимата ѝ фигура месец преди президентските избори, които се очаква да засилят твърдата власт на Владимир Путин.

"Ужасно е, че Алексей Навални плати най-високата цена за борбата си за свободна и демократична Русия", написа Ханке Бруинс Слот, министър на външните работи на Нидерландия, в X.

"Днес следобед извиках руския посланик в министерството, за да поискам разяснения относно смъртта му", каза тя. "Настоятелно призоваваме Русия да предаде тялото на Навални на неговото семейство и роднини".

По-рано външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом заяви в изявление, че е извикал руския посланик, и призова Европейския съюз да обмисли "нов режим на санкции, насочени срещу вътрешните репресии в Русия".

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес заяви, че Мадрид "настоява да се изяснят обстоятелствата" на смъртта.

Същото направиха Франция и Норвегия. /БГНЕС