EWB: Медиите на Кремъл обслужват сръбските управляващи

София Попович, European Western Balkans

Над 170 000 души са се подписали под инициативата „ПроГлас“, стартирана от група интелектуалци и общественици, които призовават хората да гласуват на изборите на 17 декември. Публичните личности, които не подкрепят открито нито една партия, но са силно критични към сегашното правителство, включват бившия президент на Сръбската академия на науките и изкуствата Владимир Костич, бившия ректор на Белградския университет Иванка Попович, актрисата Светлана Бойкович, актьора Драган Белогрлич, съдия Миодраг Майич и др.

Негативната кампания срещу „ПроГлас” в проправителствените медии продължава от началото на ноември, когато стартира инициативата. В допълнение към изявленията на правителствени служители, проправителствените медийни ежедневници редовно публикуваха статии, дискредитиращи лица, подкрепили „ПроГлас“.

Неотдавна руската държавна медия в Сърбия Russia Today Balkan (RT Balkan) също се присъедини към усилията за дискредитиране на „ПроГлас“. RT Balkan „разследва“ предполагаемите връзки между „ПроГлас“ и организации на гражданското общество в Сърбия, Сорос, ЦРУ и САЩ.

Анализ на RT, публикуван на 6 декември, стигна до първа страница на водещия проправителствен таблоид "Информер", а статията за него беше публикувана и в печатното издание на най-стария всекидневник в Сърбия "Политика".

Така руските държавни медии в Сърбия отново се притекоха на помощ на управляващите. По време на първия от поредицата масови антиправителствени протести след масовите стрелби през май, RT Balkan съобщи, че опозиционните партии се опитват да

използват трагедиите за прокарване на собствените си интереси

В една от статиите на RT се казва, че инициативата е подкрепена от неправителствената организация "Гражданска инициатива" (Građanske inicijative), „известна в обществото като една от прозападните НПО“.

„Списъкът с донори за тази организация включва посолствата на Холандия, Обединеното кралство, Норвегия и Съединените щати, както и Европейската комисия, Freedom House, „Интегра Косово“, Фондацията за отворено общество на Сорос в Косово и нейния клон в „останалата“ Сърбия, Съветът на Европа, Американска агенция за международно развитие и, разбира се, Националният фонд за демокрация на САЩ, който е свързан с дейностите на ЦРУ от самото си създаване“, пише RT Balkan.

В статията се твърди, че кампанията, включваща общественици и интелектуалци, е „формално безпартийна, но очевидно срещу управлението“, като Америка дърпа конците чрез неправителствени организации.

Включвайки американци, ЦРУ, Сорос и чужди посолства, RT Balkan по добре познат в Сърбия начин се насочва към организациите на гражданското общество в Сърбия и инициативата "ПроГлас".

Инициативата е обявена от самото начало като критична към правителството и целяща повишаване на избирателната активност на предстоящите избори. Призивът към въздържалите се да използват правото си на глас в изборния ден е основното ѝ послание.

Общоизвестно е също, че много активистки групи се обединиха около кампанията „Още колко време” в началото на ноември, още преди официалното представяне на инициативата „ПроГлас”. Тази кампания призовава гражданите да се явят масово на изборите и да пазят урните. Граждански инициативи са част от тази кампания, заедно с други активисти и движения.

Политическият анализатор Александър Джокич заяви, че контролираните от Кремъл медии в Сърбия, като RT Balkan и "Спутник", полагат повече усилия за популяризиране на режима в Белград, отколкото този в Москва.

„Причината е проста. Маргарита Симонян, която ръководи и двете държавни медийни корпорации от Москва, възложи управлението на кремълските медии в Сърбия на семейство Трговчевич (майката е главен редактор на "Спутник", дъщерята е главен редактор на RT). Що се отнася до хората, живеещи предимно в Сърбия, те са информирани предимно за Вучич, а не за Путин, въпреки че последният формално им плаща“, отбеляза Джокич.

Той добави, че няма различия между медиите на Кремъл в Сърбия и държавните или проправителствени медии в Сърбия по отношение на режима на Вучич.

„За всички тях Вучич трябва да остане завинаги безспорен владетел“, подчерта Джокич.

Според него сегашното състояние на сръбското общество е такова, че всяка информация от Русия се възприема безкритично и положително, докато всяка информация от Запада се приема критично и негативно.

„Така мисли избирателната база на СПП, СРП и националистическите партии, които продължават да са абсолютно мнозинство от електората. Освен това специфичното влияние на руските или кремълските медии не е високо, просто защото медиите, близки до режима, особено таблоидите, предават идентични антизападни пропагандни наративи. С други думи, кремълските медии не могат да пробият на сръбската сцена, доминирана от приятелски настроени медии“, каза в заключение Александър Джокич.

Въпросът колко пари получават медиите и гражданското общество от международни донори редовно се превръща в тема за някои медии, особено преди избори. Често изданията, близки до управляващите, публикуват списъци, показващи кой колко пари получава от Европейския съюз или неговите страни членки, рекламирайки го като значимо разкритие и излагация, въпреки че тези данни през цялото време са били публично достъпни.

Това, което тези статии, включително тази, насочена срещу "Гражданска инициатива", пропускат да признаят, е, че най-големият бенефициент на чужди средства е държавата Сърбия и нейните институции.

През последните 18 години данъкоплатците от страните-членки на ЕС са дарили над 3,6 милиарда безвъзмездни средства в различни области. Благодарение на средствата от Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕС държавата Сърбия и нейните институции получават приблизително 200 милиона евро годишно, което прави Сърбия най-големият получател на европейски средства в региона. /БГНЕС