Financial Times: Кремъл не е в състояние да произведе нужните дози ваксини

"Кремъл финансира разработката на "Спутника V", но няма мощности за производството на достатъчно количество дози, а това означава, че Русия зависи от заводите в Бразилия, Индия и Южна Корея, ако иска да постигне целта си и да "ваксинира една десета от световното население", пише Financial Times.

"Особен проблем е да се осигури качеството на производството, особено, когато е предадено на трета страна", смята Расмус Бек Хансен, основател на научно-аналитичната компания Airfinity.

"Руският фонд за преки инвестиции, който управлява разпределението на ваксините, твърди, че е подписал договори с 15 производители в 10 страни за производството на 1.4 милиарда дози. Заводите в Китай, Южна Корея, Индия и Иран ще произвеждат ваксината, която да се експортира в трети страни. РФПИ разчита, че по този начин ще си осигури по-голям пазар за ваксината си в бедните страни", коментира изданието.

"Hetero Drugs, индийски производител, който има договор за производството на над 100 млн. ваксини годишно все още очаква одобрение от регулаторите, преди да започне отглеждането на маковата вирусна култура, което е производствен етап изискващ значително време", съобщил FT източник запознат с работата на козмпанията.

"Бразилският производител Uniao Química съобщава, че се намира в процес на пробно производства и едва през април ще достигне производствена мощност от 8 млн. дози годишно, като при това води преговори с Русия за внос на 10 млн. дози. А южнокорейският производител GL Rapha, който ще работи за износ, признава, че няма мощности за 150 млн дози годишно, съгласувани с Русия", съобщава вестникът.

По оценки на Airfinity, до момента са произведени 8 млн. дози от "Спутника V". За сравнение Pfizer е произвел 65 милиона дози, по информация от този месец.

Според производствените планове до края на 2021 година в Русия ще бъдат произведени едва 2.5 милиона ваксини, поради затруднения с доставките на оборудване.

Превод: Faktor.bg