Финландия подозира, че китайски кораб е свързан с повредата на газопровода

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна


Финландската полиция съобщи, че китайски кораб е във фокуса на нейното разследване по подозрения за саботаж на газопровод между Финландия и Естония, който беше повреден този месец.

След като на 8 октомври теч доведе до спирането на газопровода Balticconnector, финландските власти разследват повредата, която според тях е причинена от "външна" дейност.

"Движенията на кораба Newnew Polar Bear, плаващ под флага на Хонконг, съвпадат с времето и мястото на повредата на газопровода", се казва в изявление на Националното бюро за разследване.

"Ще си сътрудничим с китайските власти, за да установим ролята на посочения кораб", е цитиран да казва инспектор Ристо Лохи.

Полицията също така потвърди, че повредата е причинена от "външна механична сила" и че е открила "тежък предмет" в близост до повредения тръбопровод.

"Наскоро на морското дъно беше открита огромна купчина пръст, съдържаща вероятно изключително тежък предмет", заяви Лохи.

Полицията ще се опита да вдигне предмета от морското дъно, за да проучи дали той е свързан с повредения тръбопровод.

Ремонтът на газопровода ще отнеме поне пет месеца, заяви операторът му миналата седмица, което ще остави Финландия напълно зависима от вноса на втечнен природен газ през зимата.

Природният газ съставлява около пет процента от енергийното потребление на Финландия, като се използва главно в промишлеността и при комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия.

Миналата година подводни експлозии доведоха до скъсване на три тръбопровода в Балтийско море, по които се транспортира природен газ от Русия за Западна Европа, съобщава БГНЕС