Фон дер Лайен: Единен европейски център трябва да координира борбата с трафика на мигранти


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти. Началото на глобалния алианс беше поставено на конференция в Брюксел вчера, в която участваха представители на 57 страни от света.

"Трафикът на мигранти е глобално и общо предизвикателство. Трябва да започнем нова ера на сътрудничество", заяви председателката на ЕК.

"Знаем колко е трудно да се противопоставим на трафика на мигранти, но когато обединим силите си, постигаме напредък", каза Фон дер Лайен, цитирана Sky 24

"След посещението ми на остров Лампедуза обединихме сили с Италия. Управлението на (миграционната) кризата е важно, но не достатъчно. Нужен е системен отговор, който да изключва трафикантите от тези дейности", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя добави, че е необходимо установяването на нови двустранни партньорства, които да се фокусират върху пътищата на миграцията, но също има нужда и от един глобален алианс.
Сътрудничеството между страните от ЕС беше централният фокус в речта на председателката на ЕК.

"Трябва да сътрудничим между страните членки и учрежденията с един единствен европейски център, който да координира информациите. Европол трябва да увеличи собствените си сили, за да подкрепи страните членки", каза Фон дер Лайен и обяви актуализация на европейското законодателство, за да стане по-ефикасна борбата срещу трафика на мигранти.