„Фрийдъм хауз“: Глобалната свобода ще спадне рязко през 2023 г., възход на диктаторските режими

Демокрацията беше изправена пред остри, широко разпространени неуспехи в световен мащаб през 2023 г. с насилие и манипулации, помрачени от поредица от избори, казаха от „Фрийдъм хауз“.

В годишния си доклад финансираната от САЩ продемократична застъпническа и изследователска група смени класификацията на две държави, понижавайки Еквадор от свободен на частично свободен и повишавайки Тайланд от несвободен на частично свободен. Като цяло, политическите права и гражданските свободи са намалели в 52 държави и само в 21 държави са отбелязани подобрения. Това се случва в 18-та поредна година, в която глобалната свобода намалява в много по-неравномерна тенденция от година по-рано. „Дори ако го разгледате регион по регион, обикновено можем да кажем, че във всеки отделен регион регистрира спад“, каза съавторката на доклада Яна Гороховская. „Влошаването е доста широко разпространено“, каза тя.

Докладът говори за усилията на управляващите "да контролират изборната конкуренция, да възпрепятстват политическите си опоненти или да им попречат да вземат властта" в Камбоджа, Турция и Зимбабве и - неуспешно - в Гватемала и Полша. Еквадор беше понижен поради прекъсване на изборите от агресивни престъпни групировки, включително убийството на антикорупционния кандидат за президент Фернандо Вилависенсио след предизборна реч.

Тайланд беше повишен поради конкурентни избори, въпреки че силите на властта попречиха на младия прогресивен Пита Лимяроенрат, чиято партия „Движение напред“ спечели най-много места, да стане министър-председател. „Това, бих казала, не е пълномащабна победа за демокрацията или свободата и Тайланд“, каза Гороховская. Но тя видя като напредък това, че заелата второ място партията Pheu Thai на бившия премиер и магнат Таксин Шинаватра получи разрешение да поеме управлението след години на потискане, подкрепяно от военна върхушка.

Най-голямо подобрение по 100-точковата скала на „Фрийдъм хауз“ отбеляза Фиджи, който спечели седем точки. Фиджи, посочен като частично свободен, проведе напрегнати избори през декември 2022 г., в които гласоподавателите свалиха Франк Байнимарама, който ръководеше тихоокеанския архипелаг след организирането на безкръвен преврат през 2006 г. След изборите Фиджи постигна важен напредък, включително чрез намаляване на цензурата и изменение на законите за регистрация на избирателите, за да подобри участието на жените, каза Гороховская. /БГНЕС, АФП