„Гардиън“: Лукашенко действа като Никсън, опира се на „теорията на лудия“

Западът трябва да отговори на такова поведение с нови санкции, смята анализаторът Андрю Уилсън

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко може да основава действията си на политическа стратегия, известна като „теория на лудия“, пише професорът от Лондонския университетски колеж Андрю Уилсън, един от водещите британски експерти по история на постсъветските страни , в свой коментар във в. „Гардиън“.

Най -често тази тактика се свързва с президента на САЩ Ричард Никсън, който в края на 60 -те години, по време на конфронтацията със Северен Виетнам и СССР, искаше да бъде считан за способен на най-нерационалните и опасни действия, включително използването на ядрени оръжия. В резултат на това противниците трябваше да се страхуват от тежки последици и да правят отстъпки.

Уилсън изброява дълъг списък от скандали, свързани с действията на Лукашенко и неговите служители: само през последната седмица от Олимпиадата в Токио белоруската спортистка Кристина Тимановская бе принудена да емигрира в Полша, опозиционният активист Виталий Шишов беше намерен мъртъв в Киев при подозрителни обстоятелства , а на европейските дипломати се налага спешно да търсят отговор на пристигащите нелегални мигранти в ЕС, което организира Минск. Преди това беларуските власти приземиха самолет на Ryanair, за да задържат опозиционен активист, затвориха границите с Украйна и продължиха брутално да преследват политическите противници в страната.

„Лукашенко може да не е прочел многобройните биографии на Ричард Никсън, но вероятно тества на практика неговата„ теория за лудия “, според която непредсказуемостта и безразсъдното поведение са от полза, объркващи противници и дори съюзници“, пише Уилсън. „В случая тези европейски държави, които са по -снизходителни към Беларус, ще се съмняват, че санкциите срещу страната си струват всички тези проблеми. "

Но Уилсън е убеден, че Западът трябва да отговори на такова поведение с нови санкции, включително срещу руски и беларуски олигарси, "които подкрепят режима". Той също така смята, че западните страни са задължени да предоставят по -активно помощ на Украйна, както и да помагат на Литва в опазването на границите на Европейския съюз.

„Независимо дали това безумие е резултат от политически пресмятания, на [белоруския] диктатор не бива повече да се позволява да се държи с такава безнаказаност“, заключава Уилсън. „Впрочем, защитавайки себе си и другите държави, не трябва да забравяме, че най-много от всички сега страдат самите беларуси.“/БГНЕС