Гърция заплаши да кацне с F-35 в Анкара, Турция: Ставате само за туристи

Гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис предизвика ново напрежение между Турция и Гърция.

В неделя Георгиадис предизвика възмущението на властите в Анкара с твърдението, че „една нощ Гърция може да отиде в Турция с изтребители F-35“. „Една нощ изведнъж ще ги намерите в Анкара. Не казвам, че действително ще го направим, но Турция трябва да знае, че няма нищо от авиацията (възможностите на Гърция)“, каза още той. Според гръцките медии той е казал още, че между Турция и Гърция ще има или диалог, или „война“.

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер публично се подигра със заплахите на Георгиадис като го нарече „турист“. „Той е добре дошъл на посещение в Турция като турист. Около 60 милиона туристи посещават Турция всяка година. Очакваме го на туристическо посещение“, заяви още министърът на отбраната Яшар Гюлер в Анкара преди парламентарното заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също взе отношение в размяната на „заплахите“ между двете държави. На парламентарното заседание на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи.

„Никога не бихме отказали ръкостискане. Винаги, когато чуя „изведнъж, една нощ“, се смея“, каза още той.

Ердоган осъди и „популистките“ забележки и на гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас, който нарече турците „нашественици“, като „опити за подкопаване“ на двустранните отношения и заяви: „Казах на (Мицотакис), че няма да има забележки, които да дразнят всяка от страните, и той каза, че споделя същото мнение.“ „Да наречеш турците „нашественици“ е неморален, нетактичен израз. Г-н Мицотакис трябва да постави този свой министър на мястото му“, заяви Ердоган.

БГНЕС припомня, че Ердоган използва израза „изведнъж една нощ“ като отговор на многократните нарушения на турските териториални води в Егейско море и военната демонстрация на сила от страна на Гърция в миналото. Той смекчи реториката си по време на разговорите с министър-председателя Кириакос Мицотакис, въпреки че често подчертава, че на всяка провокативна стъпка от страна на Гърция ще бъде отговорено подобаващо. I БГНЕС