Германия залага на данъчни облекчения и по-евтини влакове в борбата с енергийната криза


Правителството на Германия представи днес редица мерки за облекчаване на тежестта на нарастващите сметки за бензин и отопление - от енергийна субсидия в размер на 300 евро до "най-евтиния досега" обществен транспорт за 90 дни.

Пакетът от мерки за облекчаване на домакинствата, договорен след дни на спорове в коалицията между социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, зелените еколози и либералната СвДП, идва в момент, когато Германия се опитва да намали зависимостта си от руската енергия след инвазията на Москва в Украйна.

Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че гражданите и компаниите се борят да се справят с нарастващите разходи за енергия.

Пакетът от мерки показва, че правителството ще предпази страната "от негативните последици от войната", като същевременно предприеме допълнителни стъпки за диверсификация на енергийните източници, заяви Линднер пред репортери.

Облекченията включват еднократна субсидия от 300 евро за данъкоплатците, която да помогне за покриване на нарастващите сметки за енергия, както и отстъпка от данъка върху горивата в размер на 30 цента на литър за бензина и 14 цента за дизела през следващите три месеца.

За да насърчи пътуващите да се откажат от автомобила и да изберат по-щадящи климата алтернативи, правителството предлага използване за срок от 90 дни на местния обществен транспорт на цена от 9 евро на месец.

"Пътуването с автобус и влак вероятно никога не е било по-евтино в Германия", заяви на пресконференция съпредседателят на Зелената партия Рикарда Ланг.

Други мерки включват допълнителни субсидии и детски надбавки за домакинствата с по-ниски доходи, в допълнение към обявените по-рано подобни помощи.

Линднер заяви, че не е ясно колко ще струва пакетът от облекчения, тъй като той отчасти зависи от използването на схемата за обществен транспорт.

Но заяви, че той ще бъде приблизително същият като първия кръг от мерки за енергийни облекчения, които бяха насочени главно към семейства с ниски доходи и възлизаха на около 13 млрд. евро.

Бойкот

Линднер планира да представи скоро допълнителен бюджет за 2022 г., за да вземе предвид новите заеми, необходими за смекчаване на икономическия удар от войната в Украйна.

Германия подкрепи мащабните западни санкции срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

Но в същото време се сблъска с критики у дома и в чужбина за това, че се противопостави на призива за бойкот на руския нефт и газ - ход, който Берлин се опасява, че може да потопи водещата европейска икономика в хаос.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че внезапното спиране на руския внос ще изложи на риск "стотици хиляди работни места".

Преди войната в Украйна Германия внасяше 55% от природния си газ от Русия, половината от въглищата си и около 35% от петрола си.

Като част от целите си за намаляване на въглеродните емисии, Германия се стреми до 2030 г. постепенно да преустанови използването на въглища

Но коалиционното правителство заяви в четвъртък, че обмисля да остави въглищните си електроцентрали отворени за по-дълго време, за да гарантира енергийната сигурност и да намали използването на газ, съобщава БГНЕС.