Глобалният износ на втечнен природен газ за ЕС се е увеличил със 75% от март насам

Световният износ на втечнен природен газ (LNG) за Европейския съюз се е увеличил със 75% от март насам, като в същото време износът от Съединените щати се е увеличил почти трикратно, според изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на лидерската среща на Г-7 в Германия, цитирано от БНР.

ЕС и САЩ също така ще си сътрудничат за намаляване на емисиите на метан, произтичащи от производството и потреблението на втечнен природен газ, посочиха двамата лидери.

ЕС ще се стреми да внедри най-малко 1,5 милиона енергоспестяващи "интелигентни" (смарт) термостати тази година, като част от плановете за отказ от руската енергия, обявиха лидерите на Брюксел и Вашингтон, предаде Ройтерс.

Смарт термостатът обикновено е свързано с Wi-Fi устройство, което регулира настройките на температурата за отопление и охлаждане в дома и може да помогне за намаляване на сметките за енергия.

Американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен докладваха за работата на работната група на САЩ - ЕС, създадена през март, когато Вашингтон обеща да помогне на Брюксел да получи допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ до края на 2022 г.

Те отбелязаха, че САЩ подкрепят намаляването на търсенето и ускоряването на чистите технологии, а двустранната работна група има за цел да насърчи внедряването на термопомпи, интелигентни термостати и други начини за намаляване на енергийното търсене. Те ще се стремят специално да насърчат членовете на ЕС и европейските и американски компании да постигнат първоначалната цел за внедряване на поне 1,5 милиона смарт термостати в европейските домове до края на 2022 г., се казва в съвместното им изявлението.

"Тези действия само подчертават важността на работата, която вършат както САЩ, така и Европейската комисия за прекратяване на зависимостта ни от руската енергия. Освен това работим заедно, за да намерим начини за допълнително намаляване на приходите на Русия от енергиен износ през следващите месеци, за да продължим да ограничаваме способността на Москва да финансира своята непредизвикана война в Украйна“, отбелязаха Фон дер Лайен и Байдън.

"Съединените щати и Европейската комисия също така предприемат решителни действия за намаляване на общото търсене на изкопаеми горива в съответствие с Парижкото споразумение и нашата обща цел за нетни нулеви емисии не по-късно от 2050 година", посочват те.