Готвачът на Путин и православният Малофеев доставят улични банди за насилие срещу протестиращи

Пазарът на наемници, привличани за силово потушаване на политически протести и противници в Русия, е преминал в частни ръце. В предишните години  (неофициално) той принадлежеше на държавните силови структури. Изпълнителите на акции, които можеха да бъдат поръчани с едно телефонно обаждане са ветерани от Донбас и Сирия, а също така участници в различни младежки банди и организации, съобщава онлайн изданието "Медуза".

Руските спецслужби, както и преди, разполагат със собствена инфраструктура за провеждането на нелегални улични акции с използване на сила, пише изданието. В частност, контролираното от ФСБ движение SERB, което получава пари от Министерството на вътрешните работи.

По думите на членуващия в SERB ветеран от МВР Олег Чурсин, участниците в движението получават неголеми суми, които рядко достигат до 1 млн рубли, малко над 10 хиляди евро. Според разказаното от него, обаче, сумите може да станат доста сериозни ако "предаде някоя едра риба".

Източник от ФСБ разказал пред изданието, че след като силовите структури били лишени от парите за "политика", агентите на спецслужбите започнали да изпълняват поръчки на частни клиенти.

Ветеран от МВР, запознат с устройството на системата на политическо насилие в Русия, казва, че в страната има близо десет големи играчи на този пазар.

"В Москва и другите градове на Русия, с изключение на Петербурга, мнозинството улични акции против либералите са или Пригожин, или Малофеев".

"Медуза" открила по обявление в интернет един от организаторите на такива акции и се договорила с него за улична акция с участието на 100 човека, готови да използват сила за 200 хиляди рубли.

Фогел заявил, че може да предостави "различен вид масовка".

"Ако искате да са неконтролируеми, ще имате неконтролируеми", заявил той.

Превод: Faktor.bg