Графитна стена в Лондон стана арена за критики към Китай и към комунизма

снимка: Гардиън

снимка: Гардиън

Графитна стена в оживения център за улично изкуство на Brick Lane в Лондон  се превърна в неочаквано платно за протестни съобщения срещу авторитарното управление на Китай, съобщава CNN London. Това се случи след като първоначално стената беше боядисана с бяла боя и изрисувана с пропагандни лозунги, популяризиращи идеологията на Китайската комунистическа партия.

Всичко започна през уикенда, когато млади китайски художници боядисаха съществуващите графити с бяла боя и отгоре изрисуваха с червен спрей 24 големи китайски йероглифи, очертаващи основните социалистически ценности на страната. 12-те пропагандни лозунга включват „просперитет“,  „хармония“ и „патриотизъм“, както и понятия като „демокрация“, „свобода“, „равенство“, „правосъдие“ и „правило на закона“. Тези философии са познати на Запад. Но заради дефинициите на Комунистическата партия на Китай, значението и приложението на тези понятия се различава значително от западното. Тези 12 лозунга са одобрени от китайския лидер Си Дзинпин и са често срещана гледка в Китай - показват се на плакати и билбордове в цялата страна, а често се включват и в държавната телевизия.

Но внезапната им поява в източен Лондон и начинът, по който лозунгите изтриха съществуващото изкуство шокира и разгневи местните художници. С неодобрение реагира и част от китайската общност във Великобритания, която е критична към управлението на Си. В китайските социални медии привържениците на акцията твърдят, че младите китайски художници упражняват свобода на изразяване и ги аплодират за “износа” на китайската култура и ценности. Критиците пък ги обвиниха, че унищожават местното улично изкуство и насърчават пропагандата на Комунистическата партия. На стената, освен 

В Brick Lane, културна артерия в лондонския Ийст Енд, известна със своята жизнена арт сцена, обратната реакция беше бърза. До неделя лозунгите бяха препокрити с нови графити – този път дълбоко критични както към Си, така и към Китайската комунистическа партия.
Под думата „равенство“ някой е написал „Но някои са по-равни от другите“ цитирайки романа „Фермата на животните“ на Джордж Оруел. Други добавиха „Няма“ пред знаците за „демокрация“ и „свобода“.

Други графити отбелязаха репресиите на китайското правителство в Хонконг, Синдзян и Тибет, както и клането на площад Тиананмън през 1989 г. - събитие, което е силно цензурирано в Китай. След това, до понеделник рано сутринта, всички графити бяха изчезнали, боядисани в бяло. Но стената не остана безмълвна дълго.

Около обяд млад мъж от Хонконг нахвърли първите нови графити на бялата стена. Той избра цитат от Милан Кундера на китайски: „Борбата на хората срещу властта е борбата на паметта срещу забравянето.“ До понеделник следобед стената отново бе запълнена с нови лозунги критични към Китай. „Мисля, че е страхотен ден ... всички идваха тук доброволно. Няма организация. Няма нито един лидер или нещо друго, но всеки изразява своите несъгласни възгледи срещу Комунистическата партия на Китай“ – е казал през CNN един от участниците в неформалната акция – „Несъгласието обединява всички“. До вторник сутринта стената отново беше побеляла. Освен срещу китайския тоталитаризъм имаше и протест срещу комунизма с надписи като "Fuck comunism".