Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Гунтрам Волф, стопкадър: Youtube

Гунтрам Волф, стопкадър: Youtube

"Освен оръжейния гигант "Райнметал", който подготвя нови инвестиции в производствени мощности в Украйна, фармацевтичният концерт "Байер" планира да вложи 60 милиона евро в завод. Друга голяма компания за производството на мазилки и други строителни материали ще удвои производствения капацитет там. Някой би казал, вместо да търси начини да изкара пари от Украйна, Германия трябва най-накрая да достави крилатите ракети "Таурус", заяви пред БНР Гунтрам Волф - старши сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

"Още преди да говорим за възстановяването след войната, Германия може още сега да инвестира в Украйна, където условията са добри - пазарът е добре развит, купуването на земя е сравнително безпроблемно и на добри цени, заплатите са относително ниски. Успоредно с инвестициите Германия може да изпраща повече военна помощ. Ние и сега изпращаме много оръжия, но сравнено с БВП можем повече, убеден съм.

Съвсем отделен е въпросът за крилатите ракети "Таурус" - той е свързан най-вече с вътрешнополитическите борби. Ракетите "Таурус" биха позволили на Украйна да поразява цели далеч от фронтовата линия. Знаете, най-голямата предполагаема мишена е Керченският мост. И моето усещане е, че именно от това се опасява канцлерът Олаф Шолц и затова не дава зелена светлина за доставката им. Мисля, че той иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим", смята експертът.