Гутериш: 94 държави са застрашени от високите цени на храните и енергията

Антониу Гутериш

Антониу Гутериш

Рязкото покачване на цените на храните и енергията заплашва с "перфектна буря" за 94 държави с население от около 1,6 милиарда души. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви това пред политическия форум на високо равнище на Икономическия и социален съвет на ООН.

"94-те държави с население до 1,6 милиарда души са изправени пред "перфектната буря" от рязко покачващите се цени на храните и енергията и липсата на достъп до финансиране. Съществува реален риск от многобройни огнища на глад през тази година, а през следващата ще бъде още по-лошо", казва той.

"На развиващите се страни им липсват 1,2 трилиона долара годишно, за да запълнят празнините в мрежите за социална сигурност. Шестдесет процента от развиващите се икономики вече са изправени пред или са застрашени от затруднения при обслужването на дълга", продължава Гутериш.

"Междувременно броят на бежанците, принудени да напуснат домовете си, достигна 100 милиона - най-големият брой от създаването на ООН", допълва той, цитиран от БГНЕС