Христофор Караджов: Американското общество е разделено, политическият опонент се превръща във враг

Христофор Караджов

Христофор Караджов

Американското общество е разделено в годината на изборите за президент. Поляризирането започва в средата на 90-те години. Вече се забелязва, че политическият опонент се превръща във враг.

Преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов, който живее в САЩ над четвърт век коментира ситуацията в САЩ в годината на изборите пред БНР.

Всичко е много емоционално, тези против Тръмп не разговорят с тези за Тръмп и положението е "Хамас" - Израел", общо взето и това се отразява в тези избори.

Кандидатът на републиканците преследва властта, след един мандат в Белия дом, и в изборната надпревара се опитва да се представи като борец срещу статуквото. Но се държи агресивно и обяснява, че ще подгони враговете си и ще бъде диктатор само за един ден. Това звучи страховито, коментира Христофор Караджов.

Според него Джо Байдън също няма практическа алтернатива макар, че сред демократите има талантливи кадри като губернаторите на Калифорния и Мичиган и дори вицепрезидента Камала Харис.

"Байдън е толкова установен като фигура, че трудно да се излезе срещу него, процентите на подкрепа не са особено високи, но се смята, че той е по-сигурната алтернатива от нещо друго. И тези демократи независими избиратели ще гласуват за Байдън въпреки, че не го одобряват", коментира преподавателят в Калифорнийския университет.

Той анализира и има ли зависимост между изборите за президент в Русия през март и тези през есента в САЩ, където първичните избори започват реално след 10 - 11 дни.