Хутите обстреляха с ракети израелски град


Хутите от йеменското бунтовническо движение „Ансар Аллах“ нанесоха ракетна атака срещу южния израелски град Ейлат, заяви Яхя Сари, говорител на движението. По думите му пред телевизионния канал Al-Masira, "въоръжените сили на Йемен са извършили военна операция, поразявайки с няколко балистични ракети определени вражески обекти в района на Ейлат в южната част на окупирана Палестина".

По-рано израелската армия съобщи, че тяхната противовъздушна отбрана е прихванала ракета земя-земя над Червено море. Пресслужбата на ЦАХАЛ съобщи, че израелската армия е използвала системата за противовъздушна отбрана "Стрела", за да прихване ракетите.

След ескалацията на израелско-палестинския конфликт в ивицата Газа, базираните в Йемен хуси предупредиха, че ще предприемат атаки на израелска територия и ще забранят на всички кораби, свързани с еврейската държава, да плават през Червено море и протокът Баб Ел Мандеб до края на операцията в палестинския анклав. От средата на ноември 2023 г. йеменската бунтовническа група е атакувала десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския заливq припомня БГНЕС