Институт за изследване на войната: Русия пробва нова тактика, за да спре украинското настъпление

Някои руски военни блогъри отбелязаха забавянето на украинския темп на напредване и заявиха, че украинските сили не са в състояние да поддържат продължителни локални контраатаки около Бахмут. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи още на 19 май, че руските сили са концентрирали по-голямата част от резервите си в направление Бахмут, което е забавило темповете на украинското напредване. Маляр също така обяви, че украинските сили продължават да контраатакуват в северните и южните покрайнини на Бахмут и са напреднали с 500 метра по единия фланг и с 1000 метра по другия.

Тези данни са от анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Руските сили по фланговете на Бахмут обаче вероятно остават слаби; финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин продължи да критикува руската 4-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република) на 19 май за отстъплението ѝ от отбранителните линии югозападно от Иванивское (6 км западно от Бахмут).

Украинските контраатаки край Бахмут най-вероятно са елиминирали заплахата от руско обкръжаване на украинските сили в Бахмут и са принудили руските войски да отделят оскъдни военни ресурси за защита от ограничено и локализирано настъпление, каквото вероятно е било намерението на украинското командване.

През нощта на 18 срещу 19 май руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна. Украински военни източници съобщиха, че Русия е изстреляла шест крилати ракети "Калибър" и 22 дрона "Шахед-131/136" по Украйна откъм Черно море.

Украинският генерален щаб отбеляза, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 безпилотни самолета и три ракети "Калибър", въпреки твърдението на руското министерство на отбраната (МО), че руските сили са поразили всички планирани цели.