Иран се опитва да осуети годишнината от смъртта на Амини

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Иранци у дома и в чужбина отбелязаха първата годишнина в събота от смъртта на Махса Амини в полицейския арест, а активисти говориха за подновяване на репресиите, за да си предотврати възобновяването на протестите, които разтърсиха страната миналата година. Амини, 22-годишна иранска кюрдка, почина няколко дни след ареста й от религиозна полиция за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод за жените, който е в сила Ислямската революция през 1979 г. Семейството й казва, че е починала от удар в главата, но това се оспорва от иранските власти. Гневът заради смъртта й бързо прерасна в седмици на протести, при които жените късаха задължителните си забрадки в открито предизвикателство към системата на управление на ислямската република под ръководството на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Съобщения извън Иран гласяха, че бащата на Махса Амини е бил арестуван за кратко в събота сутринта, преди да бъде освободен по-късно. Нараства и официалният натиск върху семейството да не провежда възпоменателна церемония за нея. Амджад Амини беше задържан, докато излизаше от семейната къща в западния град Сакез и след това беше освободен, след като беше предупреден да не провежда възпоменателната служба, съобщиха от Кюрдската мрежа за правата на човека. Официалната информационна агенция ИРНА описа съобщенията за ареста като "фалшиви", заявявайки, че целта им е "подстрекаване на населението към протест".

Амджад Амини вече беше призован от служители на разузнаването миналата седмица, след като обяви, че планира да проведе възпоменателна церемония. Един от чичовците на Амини, Сафа Аели, беше задържан в Сакез на 5 септември и остава в ареста. Нямаше признаци, че церемонията ще се проведе на гроба й в гробището Аичи в Сакез, като някои съобщения предполагат, че силите за сигурност са блокирали достъпа до мястото.

Задушаване на несъгласието

Властите подновиха репресиите си в навечерието на годишнината, оказвайки натиск върху роднини на убитите по време на протестите в опит да ги спрат да говорят открито. Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch съобщи, че членове на семействата на най-малко 36 души, убити или екзекутирани при репресиите, са били разпитани, арестувани, преследвани или осъдени на затвор през последния месец. „Иранските власти се опитват да наложат задушаване на несъгласието, за да предотвратят публичното отбелязване на смъртта на Махса Джина Амини в ареста, което се превърна в символ на систематичното потисничество на жените, несправедливостта и безнаказаността на правителството“, каза старши изследовател на HRW за Иран Тара Сепехри Фар.

Фокусираната върху кюрдите група Hengaw каза, че хората в Западен Иран изразяват недоволството си чрез обща стачка, като магазините са затворени в дузина градове, включително в Сакез. Хенгау каза, че "репресивни сили" са били разположени около дома на семейство Амини в Сакез, правителството е изпратило в дните преди годишнината допълнителни сили за сигурност в региона. Канали на персийски език, базирани извън Иран, включително Iran International, излъчиха кадри на жители, които викат „Смърт на диктатора“, и основния протестен лозунг „Жена, живот, свобода“ от жилищни блокове в Техеран и неговия сателитен град Карадж.

Удвояване

Докато някои жени все още се разхождат на обществени места без забрадки, особено в богатите, традиционно либерални райони на северен Техеран, доминираният от консерваторите парламент в момента обмисля проектозакон, който ще наложи много по-строги наказания за неспазване. „Ислямската република удвоява репресиите срещу своите граждани и се стреми да въведе нови и по-драконовски закони, които допълнително ограничават правата на жените и момичетата“, каза Сара Хосейн, председател на мисията на ООН за установяване на фактите, създадена за разследване на репресиите.

Очаква се иранските емигранти да проведат възпоменателни митинги под мотото „Кажи нейното име!“, като се очакват големи демонстрации в Париж и Торонто. Amnesty International обвини властите на Иран, че са извършили „серия от престъпления съгласно международното право, за да изкоренят всяко предизвикателство пред тяхната желязна хватка върху властта“ и добави, че дори нито един служител не е бил разследван за смъртта на Амини или репресиите. /БГНЕС