Испания разполага военни сили в Словакия и Румъния


Испанският министър-председател Педро Санчес обяви на срещата на НАТО във Вилнюс, че Испания ще разположи военни сили в Словакия и ще допълни тези в Румъния, за да укрепи източния фланг на НАТО, съобщава агенция EFE.

Санчес говори за тези събития в изявления, дадени пред журналисти при пристигането си на срещата на върха във Вилнюс, където официално ще съобщи за този нов испански принос на останалите лидери на страните от НАТО. Конфликтът в Украйна ще бъде в центъра на срещата на върха и испанският министър-председател ще потвърди пълната подкрепа на Испания за тази страна, изправена пред руската инвазия.

За първи път Испания ще изпрати войници в Словакия, а тези от Румъния ще бъдат допълнени с все още неуточнен брой, отбелязва агенция EFE. Испания е разположила в Румъния радар на Мобилната група за контрол на въздушното движение (GRUMOCA), като около 40 войници отговарят за експлоатацията на това оборудване.

Испанският министър-председател също така ще се възползва от срещата на върха във Вилнюс, за да настоява НАТО да обърне повече внимание на южния фланг на Алианса, съобщава БГНЕС