Ивана Страднер: Сърбия се превръща в Беларус

Ивана Страднер, стопкадър: Youtube

Ивана Страднер, стопкадър: Youtube


„Сърбия се превръща в Беларус. Миналата седмица лидерът на опозицията Никола Сандулович беше брутално пребит от сръбското разузнаване за това, че е публикувал изявление, което не се е харесало на правителството. Това е само началото на хаоса...“ Това заяви Ивана Страднер, научен сътрудник в Центъра за медийна почтеност "Бариш" към FDD, цитирана от БГНЕС.

Страднер често сравнява режима на сръбския президент Александър Вучич с този на беларуския му колега Александър Лукашенко, заявявайки, че Сърбия все повече започва да наподобява Беларус, която е описвана като "сателитна държава на Русия".

„Не преувеличавам. Личната свобода в Сърбия ще става все по-ограничена. Западните дипломати просто обичат щастливите истории, така че разбирам защо не е в интерес на някои дипломати да критикуват авторитарната система в Сърбия. Сключването на дипломатически сделки ти помага да напреднеш в дипломатическата си кариера, но това, което някои хора не разбират, е, че Вучич няма да изпълни обещаното през 2024 г.“, написа тя в Х.

Тя коментира инцидента с Никола Сандулович, който беше тежко пребит от сръбските разузнавателни служби: „Вучич и сега Вулин са напълно отговорни. А "опозицията" пак не предприема действия. Вучич внимателно избра жертвата като демонстративно упражнение. Както казах, ситуацията в Сърбия ще се влошава, тя върви по пътя на Беларус и ще има все по-малко лична свобода. Обадих се на моите приятели преди месец в Сърбия и им казах да избягат, докато още могат. Разбира се, който иска, остава, но положението само ще се влошава“, каза Страднер.

„Ако през 2024 г. критикувате сръбското правителство в социалните медии или публикувате други неща, които не им харесват, ще бъдете жестоко пребити от служители на тайните служби“, категорична е експертката. Според нея това е напълно неприемливо и много обезпокоително. „Както казах по-рано, през 2024 г. Сърбия или ще се превърне в Беларус, или в цивилизована европейска държава.“

Беларус е известна с репресивния си режим, като президентът Лукашенко прави всичко

Възможно, за да потиска инакомислието и да се отърве от опозицията си.

БГНЕС припомня, че наскоро Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и не позволява на живеещите в изгнание опозиционни лидери да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Беларус беше разтърсена от масови протести по време на спорното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 г., което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Беларус също така заема 104-то място от 142 държави и най-ниското място в Европа в Индекса за върховенство на закона на World Justice Project за 2023 г. Страната е наричана "последната диктатура в Европа".