Избори в Гърция, отвориха избирателните секции, очакват победа на Мицотакис

В Гърция отвориха избирателните секции за втория тур на парламентарните избори в рамките на пет седмици.
Вратите бяха отворени в 7:00 ч., а първите екзитполове се очакват в 19:00 ч., когато ще бъдат затворени избирателните секции, съобщават от гръцката столица.

Наблюдателите очакват победа на Мицотакис

Отпивайки кафе за 4 евро в кафене в предградие на Атина, Мария Н. казва, че няма илюзии за това как ще се развият националните избори в Гърция.

"Дори не съм сигурна, че ще гласувам, резултатът е предрешен", казва лекарката.

Тъй като проучванията на общественото мнение му дават преднина от около 20 процентни пункта, лидерът на консерваторите Кириакос Мицотакис е почти сигурен, че ще спечели втори пореден четиригодишен мандат, съобщи АФП.

Но той се опасява, че апатията на избирателите може да му коства абсолютното мнозинство, към което се стреми, което е и смисълът на свикването на нови избори за втори път в рамките на един месец.

Благодарение на това, че върна стабилния икономически растеж в страната, която някога беше известна с дълговите си проблеми, на 21 май избирателите дадоха на Мицотакис 40,79 % от гласовете.

Но на партията му не достигнаха 5 места за парламентарно мнозинство, което би наложило 55-годишният Мицотакис да управлява в коалиция, което той отказа.

Да накара избирателите да отидат до урните, обаче, е авантюра за бившия възпитаник на Харвард и финансов консултант на McKinsey. Основното му предизвикателство е да задържи този уикенд далеч от плажа 9,8 млн. гръцки избиратели, които имат право на глас.

Той дори стигна дотам, че предупреди за трети избори през август, в разгара на активния туристически сезон, ако не успее да събере достатъчно гласове, за да състави свое правителство.

"Надявам се, че няма да ни се наложи да се срещнем отново в началото на август", каза Мицотакис пред телевизия „Скай“ в последния ден от кампанията. "Това не е шега", добави той.

Няма силни послания

На 21 май Мицотакис разгроми лявата партия Сириза на бившия премиер Алексис Ципрас с над 20 пункта в победа, която никой не очакваше да бъде толкова категорична.

Проучване на общественото мнение на Pulse за телевизия „Скай“ в четвъртък показа, че 73% от анкетираните ще гласуват за същата партия, която избраха през май.

Ципрас все още се помни като министър-председателя, който почти изхвърли Гърция от еврозоната. След като загуби от Мицотакис вече четири изборни рунда, бъдещето му като ръководител на Сириза е поставено на карта.

Тази седмица той предупреди да не се дава на Мицотакис "празен чек", който би му позволил да изпълнява "скрита програма" за антисоциални политики.

Но 45-годишната собственичка на кафене Агелики Гианопулу не е убедена в това. Ципрас "не казва нищо забележително, посланието му не е силно", смята той.

За много гърци обаче високите потребителски цени остават постоянен източник на безпокойство, въпреки цифрата за растежа, изтъквана от Мицотакис.

Пред магазин за спортни залози двама пенсионери обсъждат високите разходи за живот.

"Цените в супермаркетите се променят всеки ден", каза Константинос Нумас, като отбеляза, че черешите се продават по 1,70 евро за килограм в кооперациите, докато супермаркетите искат 6,0 евро за килограм.

Неговият приятел, 67-годишният Зисис Карагиоргос, изрази надежда, че "хората, особено младите, ще спрат да се страхуват от промените".

Въпреки че обикновено са по-склонни да гласуват за леви партии, на последния вот дори младите гърци гласуваха предимно за консерваторите.

24-годишният Никос Гиоргиу, който се появи с майка си на площад Синтагма в петък за последния предизборен митинг на Мицотакис, заяви, че той "заслужава абсолютно мнозинство".

"Само Мицотакис може да позволи на страната да се стабилизира икономически и да предложи бъдеще на младите хора, които са заминали в изгнание по време на икономическата криза", каза той.

20-годишният студент Гиоргос Бистурас заяви, че просто се надява "заплатите да се подобрят и обещанията да бъдат изпълнени". /БГНЕС