Избори в Словакия: Проруският Роберт Фицо на крачка от победата

Роберт Фицо

Роберт Фицо

Редакционна статия на в. "Вашингтон пост"

Най-наблюдаваната фигура на изборите в Словакия днес е бивш министър-председател, който беше принуден да напусне поста си преди пет години на фона на обществено възмущение от убийството на журналист.

Роберт Фико е близо до властта отново. Връщането на власт на човек със симпатии към Москва може да прекъсне ключова връзка в западния военен съюз, подкрепящ Украйна. Този факт поставя огромен международен фокус върху вота в страна с население от 5,5 милиона души.

Проучванията показват, че партията на Фицо "Смер-СД" води от месеци, но в същото време ще се бори в ожесточена надпревара с "Прогресивна Словакия", оглавявана от члена на Европейския парламент Михал Симечка.

Роден в тогавашна Чехословакия и бивш член на комунистическата партия, 59-годишният Фицо е известен със своята упорита амбиция. Тъй като е пренебрегнат за министерски пост през 1998 г., той създава своя собствена партия, "Посока – социална демокрация" ("Смер-СД").

"Фицо използва своите корени в словашката провинция, за да изгради лоялна база за подкрепа, убеждавайки социално слабите и губещи от прехода от комунизма, че той е техният Робин Худ", смята Милан Ник, анализатор в Германския съвет за чуждестранни взаимотношения.

"Междувременно той изграждаше кадри за подкрепа от новоизлюпените олигарси в страната", добави Ник.

Политиката на Фицо съчетава крайнолява социална политика с национализъм и консервативни позиции, свързани повече с радикалната десница. Той нарече осиновяването от еднополови двойки „перверзия“ и обвини журналистите, че управляват организирана престъпна група.

През последните години неговата реторика се изпълни с

теории на конспирацията и проруска дезинформация

Той обвини финансиста Джордж Сорос в избора на президенти на страната и "украинските нацисти и фашисти" за започването на войната в Украйна.

„Войната винаги идва от Запада, а мирът от Изтока“, заяви Фицо по време на предизборно събитие в края на август.

„Той винаги е имал антизападна реторика“, каза Ник. „Той е повече от просто проруски настроен. Той обича всеки, който се изправи срещу САЩ".

Защо Фицо беше изгонен като премиер последния път?

Като доминираща сила в прословутия свят на словашката посткомунистическа политика, Фицо е служил преди три мандата като министър-председател. Неговият драматичен спад дойде през 2018 г. на фона на общественото възмущение, последвало убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова. И двамата на 27 години са открити застреляни в новозакупения им дом. Куциак е разследвал връзките между сътрудниците на Фико и италианската мафия.

След убийствата словаците излязоха на улиците с искане за оставката на Фицо - в мащаб, невиждан от Кадифената революция през 1989 г., която свали комунизма. Тъй като коалицията му е изправена пред разпад, Фицо се поддаде на натиска да се оттегли.

Правителствата-наследници разследваха корупцията при управлението на Фицо, като високопоставени служители бяха вкарани в затвора. Самият Фицо беше обвинен миналата година в злоупотреба с власт и създаване на престъпна организация, но парламентът на Словакия гласува против свалянето на имунитета му.

Недоволството на Фицо от това, че е бил притискан и след това внимателно следен, казват анализатори и наблюдатели, сега подхранва стремежа му да стане отново министър-председател.

„Той иска отмъщение“, каза Павол Хардос, политолог от университета Коменски в Братислава. „Той е много открит относно желанието си да се върне и да възстанови стария ред. Той е открит за това кого ще уволни, какви мерки ще отмени, след като се върне на власт".

Борбеният опит на Фицо да се върне на власт под сянката на съдебни разследвания предизвика сравнения с бившия президент Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„За него най-важното нещо е отново да има власт и да спре по-нататъшните разследвания“, каза Ивета Радикова, която беше министър-председател през 2010-2012 г. в управлението на Фицо. "Това е. Това е основната цел.”

Как Фико успя да се завърне?

Фицо яхва вълна, която даде тласък на популистите в цяла Европа - от Германия и Австрия до Финландия - докато партиите се възползват от нарастващия скептицизъм към войната в Украйна и кризата с разходите за живот.

Фицо се възползва и от дълбокото недоверие и недоволство от предишното правителство на Едуард Хегер, чиято коалиция беше обхваната от вътрешни борби и беше свалена с вот на недоверие през декември. В Словакия общественото доверие в правителството е само 18%, според проучване на мозъчния тръст Globsec.

Фицо успешно пося съмнения относно валидността на разследванията на неговите дейности, определейки тези разследвания като "опит за унищожаване на политическата опозиция и обяви, че правните стълбове на държавата водят „война“, каза Радикова, отбелязвайки приликите с реториката на Тръмп.

"Що се отнася до войната в Украйна, Фицо се възползва от разривите в словашкото общество, които съществуват след падането на Желязната завеса", каза тя. "Обществото е разделено на онези, които виждат съдбата си като по-добра при комунизма, и тези, които мислят обратното".

„Тази поляризация съществува в Словакия повече от 30 години“, подчерта Радикова. „Поддръжниците на бившия режим са ориентирани към Москва, критични към Киев и Украйна, критични към ЕС, виждат повече връзки с руската идентичност.“

Какво би означавала победа на Фицо за Европа, Украйна и Русия?

Фицо обеща да спре доставките на оръжия за Украйна, определи санкциите срещу Москва като „безсмислени“ и отбеляза, че ще разгледа отново мерките за сигурност, които позволяват на Съединените щати да управляват военни бази в Словакия.

„Това, което се случва днес, е безполезно клане“, заяви той на кампания през август. „Те изпразват военните складове, за да принудят страните да купуват повече американски оръжия".

Проруска вълна в Словакия може да застраши единството на Европа по отношение на Украйна

Позицията на Фицо за Украйна ще отбележи голяма промяна за Словакия, която е водещ съюзник на Киев - сред първите, които обещаха и изпратиха изтребители и танкове. Анализаторите очакват, че той ще се опита да създаде нелиберална ос в рамките на Европейския съюз в сътрудничество с унгарския премиер Виктор Орбан.

Но анализаторите също описават Фицо като „прагматик“, който е по-фокусиран върху вътрешните проблеми – и който може да види политическите си решения ограничени от коалиционните му партньори. Политологът Юрай Марусяк отбеляза, че Фицо критикува санкциите, наложени на Русия след анексирането на Крим през 2014 г., но никога не е направил нищо, за да спре тези санкции, докато е на власт.

И все пак Фико стана по-радикален след последния си престой на власт, което прави действията му трудни за предвиждане. „Той винаги е бил много агресивен, но сега е само агресивен“, каза Радикова, която участва в модерирани дебати с Фицо.

Ще завърши ли партията "Смер" на Фицо първа на изборите в Словакия на 30 септември?

Проучванията показват, че партията "Смер" води от месеци, но в същото време ще се бори в ожесточена надпревара с "Прогресивна Словакия", оглавявана от члена на Европейския парламент Михал Симечка. Едно проучване показа, че в сряда либералната партия за първи път е с малко предимство.

Смята се, че Фицо е в силна позиция да състави правителство, особено след като партията на Петер Пелегрини Хлас ("Глас") изглежда се отказа от възраженията си да влезе в коалиция с него.

Но перспективата все още е много непредсказуема, като се има предвид, че никоя партия не получава повече от една пета от гласовете и ако се вземат под внимание статистическите грешки в анкетите. Която и партия да получи най-голям дял от гласовете, ще получи първата възможност да се опита да изгради коалиция.

"Резултатът ще зависи от това коя от по-малките партии ще премине прага за влизане в парламента и от предпочитаните от тях коалиционни партньори", отбеляза Радикова. /БГНЕС