Израел: "Хамас" са превърнали болница в Газа в щит за своите тунели и оперативни центрове

Израелската армия обвини ислямисткото движение "Хамас" в петък, че използва главната болница в Газа като щит за своите тунели и оперативни центрове, предава "Ройтерс".

"Хамас" превърна болниците в командни и контролни центрове и убежища за терористите и командирите на "Хамас", каза контраадмирал Даниел Хагари, главен военен говорител на Израел, на пресконференция, пише news.bg.

Той показа снимки, диаграми и аудиозаписи, за които каза, че показват как "Хамас" използва болничната система и по-специално болницата Ал Шифа, за да скрие различни командни пунктове и входни точки в обширната мрежа от тунели под Газа.

"Терористите на "Хамас" действат вътре и под болница Шифа и други болници в Газа", каза той.

Служителят на "Хамас" Езат Ел-Решик, член на политическото бюро на движението, каза в Telegram: "Няма истинска основа за това, което беше съобщено от говорителя на вражеската армия", обвинявайки Израел в разпространение на лъжи като "прелюдия към извършване на нова клане срещу нашия народ".

Коментарите дойдоха, когато израелските сили се събраха извън Газа и извършиха нападения в анклава в подготовка за очаквана наземна офанзива в отговор на смъртоносната атака на "Хамас" срещу Израел, която уби около 1400 души.

Оттогава израелски самолети и артилерия са обстрелвали анклава, унищожавайки големи площи и убивайки повече от 7000 души, според данни на министерството на здравеопазването в Газа.

Не беше възможно да се проверят твърденията на Хагари. Израелската армия редовно обвинява "Хамас", че базира лидерски и оперативни центрове в жилищни райони или около училища или болници.

Служители на ООН призоваха за пауза в боевете, за да се даде възможност на помощ в анклава, където са разселени повече от 1 милион души, и предупредиха, че може да се наложи да преустановят операциите си, ако няма доставки на гориво.

Израелски служители заявиха, че "Хамас" има значителни запаси от горива, които използва за собствените си операции.

"В болниците в Газа има гориво и "Хамас" го използва за своята терористична инфраструктура", каза Хагари.