Известните абдикации: От Едуард VIII до император Акихито

кралица Маргрете, снимка: ЕПА/БГНЕС

кралица Маргрете, снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщението на датската кралица Маргрете II за нейните планове да се откаже от престола напомня за други запомнящи се абдикации през миналия век:

Крал Едуард VIII: за "жената, която обичам"

Британската общественост е изумена, когато нейният крал от по-малко от година, Едуард VIII, прави шокиращото съобщение на 12 декември 1936 г., че ще абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Бурната любовна афера на Едуард със Симпсън предизвиква сериозна конституционна криза, като своенравният монарх настоява, че иска да се ожени за американската светска личност – въпреки че Англиканската църква, на която той е глава, яростно се противопоставя на решението му.  В експлозивно радиопредаване Едуард казва, че намира за "невъзможно" да бъде крал без подкрепата "на жената, която обичам". По-малкият му брат Алберт, баща на покойната кралица Елизабет II, го наследява под името Джордж VI.

Сианук кралят на Камбоджа

Почитаният покойният крал на Камбоджа Нородом Сианук, който поддържа страната си през шест бурни десетилетия под различни форми, абдикира на два пъти. Той е назначен на трона през 1941 г. от колаборационисткия режим на Виши на колониалната сила Франция, но се оттегля през 1955 г. след независимостта в полза на баща си. Самообявилият се за "палавник", който се е женил шест пъти и е бил президент и министър-председател, абдикира отново на 7 октомври 2004 г., след като се лекува от рак. Наследен е от сина си крал Нородом Сихамони. Сианук умира през 2012 г. в Пекин.

Папа Бенедикт

Папа Бенедикт XVI, лидер на католиците по света и суверен на Ватикана, беше първият папа, който подаде оставка от близо 600 години насам, когато се оттегли през 2013 г. поради влошено здраве. Германският понтифекс, защитник на католическата ортодоксалност, живя още едно десетилетие преди смъртта си през декември 2022 г.

Крал Хуан Карлос: грандиозно падение

Репутацията на испанската монархия беше подкопана по времето на бившия крал Хуан Карлос I, който абдикира на 18 юни 2014 г., след като беше преследван от постоянен поток от разкрития за любовния му живот и личното му богатство. Карлос, който по това време беше на 76 години, се възкачва на престола през 1975 г. след смъртта на диктатора Франсиско Франко. Символ на националното единство, той е широко уважаван за ролята си в подпомагането на прехода на Испания към демокрация. Но разкритията за пищния му начин на живот и извънбрачните му връзки засенчват последните години от управлението му, а популярността му рязко пада, след като е сниман да стои до мъртъв слон по време на ловен излет в Ботсвана в разгара на финансовата криза в Испания. Той абдикира в полза на сина си Фелипе и по-късно се премества в Обединените арабски емирства.

Император Акихито: историческо пенсиониране

На 30 април 2019 г. обичаният японски император Акихито се отказа от трона на 85-годишна възраст след близо три десетилетия на поста - първото императорско оттегляне в страната от повече от два века. Акихито, който помогна за възстановяването на авторитета на Япония в света след поражението ѝ във Втората световна война, заяви, че не се чувства в състояние да продължи да изпълнява длъжността си поради влошеното си здраве. Неговият син император Нарухито се възкачи на трона на хризантемата през 2019 г. /БГНЕС, АФП