Камерън иска Г-7 да наложи "координирани санкции" на Иран

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън

Британският външен министър Дейвид Камерън иска страните от Г-7 да наложат "координирани санкции" срещу Иран след безпрецедентната му атака срещу Израел, заяви той пред британски телевизионни канали по време на посещение в Израел, предаде АФП.

Израел "е в процес на взимане на решение за действие" в отговор на безпрецедентната иранска атака от събота вечер, заяви Дейвид Камерън, който заедно с германския си колега Аналена Баербок се срещна с израелския президент Исаак Херцог.

"Надяваме се", че Израел ще реагира "по начин, който ще допринесе възможно най-малко за ескалация, и по начин, който е едновременно интелигентен и твърд", добави той.

12 дни след смъртоносния удар срещу консулството си в Дамаск на 1 април, за който бе обвинен Израел, в събота вечерта Иран извърши атака с дрон и ракета срещу израелска територия - първата в историята, извършена от иранска територия.

Почти всички от 350-те ракети бяха прехванати с помощта на САЩ и други съюзнически държави, включително Обединеното кралство, съобщи Израел.

Дейвид Камерън заяви, че иска Г-7 да предприеме "координирани санкции срещу Иран", обвинявайки страната, че стои зад "толкова много зли дейности" в региона, като подкрепя Хамас, Хизбула и хутите.

Ръководителите на дипломацията на страните от Г-7, сред които са САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия и Япония, трябва да се срещнат тази седмица в Капри, Италия.

Те трябва да изпратят "ясно и недвусмислено послание" на Иран и да покажат "единен фронт", заяви Камерън.

Белият дом обяви нови санкции срещу Иран.

"През следващите дни Съединените щати ще наложат нови санкции, насочени срещу Иран, включително неговите програми за безпилотни летателни апарати и ракети", Корпуса на революционните гвардейци и Министерството на отбраната, заяви в изявление Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън. /БГНЕС