Канада добави към санкционния си списък началници на наказателната колония, в която почина Навални

Алексей Навални

Алексей Навални

Канадските власти добавиха още шест имена към списъка с антируски санкции, сред които са началникът на наказателната колония в селището Харп, където почина Алексей Навални, Вадим Калинин, както и началникът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията в Ямало-Ненецкия автономен окръг Игор Ракитин. Това се посочва в документи, публикувани на уебсайта на канадското външно министерство.

В списъка са включени още Александър Варапаев (роден през 1988 г.), Марина Бобек (родена през 1986 г.), Екатерина Фролова (без да се уточнява годината на раждане) и Кирил Никифоров (роден през 1992 г.). Техните длъжности не са уточнени.

Предполага се, че може да става въпрос за следователя от Следствения отдел на Следствения комитет на Руската федерация за Ямало-Ненецкия автономен окръг Александър Варапаев, Марина Бобек, която работи като прокурор от апелативния отдел на наказателно-съдебния отдел на Московската прокуратура, Екатерина Фролова, служител на наказателно-съдебния отдел на Московската прокуратура, и Кирил Никифоров, съдия от Ковровския градски съд (Владимирска област).

По-рано канадският министър на външните работи Мелани Жоли заяви, че Отава ще наложи санкции на Русия заради смъртта на Навални. Както беше уточнено, става въпрос за ограничения срещу "шестима руски официални лица, включително висши чиновници и високопоставени служители на прокуратурата, съдебните и наказателните служби на Русия".

На 16 февруари Управлението на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Навални в колонията. По данни на отдела той се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание. Медиците веднага са започнали да помагат на затворника, опитвали са се да го реанимират повече от половин час./БГНЕС