Канада и Латвия ще обучават съвместно украински офицери

Обучение по лидерство

Канада и Латвия ще предоставят съвместно обучение по лидерство на украински младши офицери още от следващата седмица, съобщи министърът на отбраната на двете страни, предаде АФП.

Обучението, което ще се проведе в Латвия, се основава на канадските военни разгръщания и обучения във Великобритания и Европа.

"Днес мога да обявя, че Канада и Латвия ще провеждат съвместно обучение на украински войници на латвийска земя, което ще започне още на 15 май", заяви министърът на отбраната Анита Ананд пред репортери в Отава по време на посещението на латвийския си колега Инара Мурниеце.

Двете армии, каза тя, "ще предоставят обучение за развитие на лидерски умения за членовете на въоръжените сили на Украйна".

Украинските младши офицери ще получат инструкции за "отговорностите в битката, процеса на планиране и заповеди, координацията на маневрите, разузнаването, планирането и изпълнението".

През изминалата година Отава отпусна над 1 млрд. канадски долара (750 млн. щатски долара) военна помощ на Украйна, включително танкове и бронирани машини, ракети земя-въздух, гаубици и боеприпаси.

От 2015 г. насам Канада е обучила и десетки хиляди украински войници, а по-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната с канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Отделно от това Канада е базирала повече от 1100 военнослужещи в Източна Европа, включително 800 в Латвия. /БГНЕС