Кърби: Русия да не се меси в изборите в САЩ

Джон Кърби

Джон Кърби


Съединените щати предприемат мерки за противодействие на "пагубното влияние" на Русия, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Той призова руските власти да "стоят настрана" от предстоящите президентски избори в САЩ през ноември.

"Мисля, че г-н Путин е добре запознат с това, което тази администрация прави, за да противодейства на пагубното влияние на Русия по света и със сигурност с това, което тя прави в Украйна ... Г-н Путин трябва да стои настрана от нашите избори", заяви Кърби на брифинг.

Ден по-рано Владимир Путин заяви, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, който американският народ избере. Той изрази мнение, че сегашният президент на САЩ Джо Байдън е за предпочитане, защото е "по-опитен, по-предсказуем". Според Путин предизборната кампания в САЩ в момента набира скорост и е "некоректно Русия да се намесва в този процес". В същото време той твърди, че настоящата позиция на американската администрация е "изключително вредна и погрешна".

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември. На 9 февруари специалният прокурор Робърт Хър заяви в доклад за неправомерното съхраняване на класифицирани документи от Джо Байдън, че няма намерение да повдига обвинение срещу президента и го нарече "добронамерен възрастен човек с лоша памет". В отговор Байдън заяви, че паметта му е "добра", припомня БГНЕС