Конструкцията на Орбан "Патриоти за Европа" постигна квотата за създаване на група в Европарламента

Вече има 23-ма евродепутати

Дясното политическо движение около унгарския премиер Виктор Орбан привлече достатъчно партии, за да получи признание от парламента на Европейския съюз.

Националистическият и проруски настроен лидер обяви на 30 юни намерението си да създаде парламентарна група на ЕС, наречена "Патриоти за Европа", съобщи „Гардиън“.

Датската народна партия и фламандската националистическа партия Vlaams Belang, обявиха на 7 юли, че ще се присъединят към нея, с което "Патриоти за Европа" получи 23-ма евродепутати - достатъчно, за да достигне прага ЕП за официално признаване.

Другите партии, които участват, са австрийската крайнодясна Партия на свободата (FPOe), центристката ANO на бившия чешки министър-председател Андрей Бабиш, Партията на свободата (PVV) на холандския антиислямски политик Герт Вилдерс, португалската крайнодясна партия Chega и испанската Vox.

Орбан заяви, че партиите ще се срещнат на 8 юли в Брюксел. Френският Национален сбор може да стане още един съюзник след втория тур на парламентарните избори във Франция, който се провежда днес.

Италианската "Лига", водена от Матео Салвини, също изрази интерес към новото движение, но не е потвърдила участието си.

Със създаването на "Патриоти за Европа" Орбан дава заявка да се превърне в доминираща крайнодясна сила в парламента на ЕС. Освен че ще води кампании за консервативни семейни ценности и срещу имиграцията, групата ще настоява за прекратяване на европейската подкрепа за защитата на Украйна от руската инвазия. /БГНЕС