Ковачевски: преговаряме за ЕС с македонския език и с нашата идентичност

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски


„Станахме член на НАТО, със сигурни граници на единна Македония, започнахме преговори с ЕС, с използване на македонския език в европейските институции и с признаване на нашата македонска идентичност. Така ще продължим“, това заяви предишният премиер на РС Македония Димитър Ковачевски в интервю за изданието „Локално“.

Европеизацията укрепва всяка идентичност и я приобщава към европейската. Лицемери, които обвиняват в уж предателство по време на избори, за да застрашат най-святото - спокойствието и бъдещето на гражданите при липса на визия за прогреса на страната - не заслужават и няма да ръководят държавата, изтъкна Ковачевски.

На въпроса дали съпротивата срещу конституционните промени ще накарат македонските граждани да гласуват за коалиция на СДСМ, политикът отговори: „Гражданите искат Северна Македония да продължи с демократичното и икономическо развитие и затова вярвам, че ще осигурят подкрепа за стабилен и постоянен икономически растеж, нови инвестиции, качествени работни места, правна, социална, здравна, образователна сигурност“.

Членството в ЕС е втората стратегическа цел на държавата след членството в НАТО, която ще бъде реализирана от новото проевропейско правителство, ръководено от СДСМ, добави още Ковачевски. Той е убеден, „че гражданите ще изберат най-добрия вариант и страната ще продължи по правилния, европейски път. Вярвам, че гражданите няма да подкрепят нито един безотговорен политик, няма да подкрепят радикална популистка дясно-проруска коалиция, пише БГНЕС