Кой ще гласува срещу ембарго за руски петрол в ЕС

Европейската комисия ще представи този месец плана за орязване на две трети от руския природен газ в Евросъюза, съобщи комисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя потвърди, че по-късно днес Еврокомисията ще представи шестия пакет от санкции срещу Руската федерация.

Новите санкции могат да включват и петролно ембарго. Според източници на АФП в Брюксел клонят към постепенно спиране покупките от Русия в следващите 6 до 8 месеца, а на Словакия и Унгария, които са силно зависими от доставките по тръбопровода "Дружба", ще бъдат предложени още няколко месеца за преход към алтернативни източници.

Унгарският външен министър Петер Сиярто потвърди тази сутрин, че страната му остава твърдо против санкции, които ще направят невъзможно подаването на петрол и газ от Русия.

Словакия настоява да бъде изключение при очакваното ембарго върху доставките на руски нефт. Вицепремиерът и икономически министър Рихард Сулик заяви, че това е от "екзистенциално" значение за Словакия.

Словашката рафинерия "Словнафт", която е част от унгарската петролна компания МОЛ, би могла да се пренастрои от преработката на руски петрол към лек петрол "едва след няколко години", твърди Сулик в интервю за словашката телевизия.

Словакия внася близо 100 процента от преработвания в страната петрол и около 80 процента от природния газ от Русия.

У нас в неделя министър-председателят Кирил Петков заяви, че не очаква Евросъюзът да наложи петролно ембарго "в този момент", и посочи България сред страните, които "не могат да го понесат".