Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" забрани на водещия си кандидат за ЕП публични изяви

Максимилиан Кра, снимка: ЕП

Максимилиан Кра, снимка: ЕП

Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия“ (АзГ) забрани на лидера на листата си за ЕП Максимилиан Кра да прави публични изяви, предаде днес ДПА. Това решение е взето след коментарите на водещия кандидат, че не всички членове на СС са били престъпници.

Говорител на партията днес потвърди съобщение на в. "Билд“, че федералният изпълнителен комитет е забранил на Кра да присъства на публични изяви около две седмици преди изборите за Европейски парламент, съобщава БТА.

Кра написа в профила си в социалната мрежа "Екс“, че ще се въздържа от допълнителни изяви по време на предизборната кампания и че ще подаде оставка като член на федералния изпълнителен комитет.

Решението идва ден след като френската крайнодясна партия "Национален сбор“ заяви, че не иска да бъде част от една и съща парламентарна група с "АзГ" заради изказванията на Кра.

Кра каза пред италианския вестник "Република“, че не всички членове на паравоенната нацистка организация Шутцщафел (охранителен отряд) са били престъпници.

"Никога няма да кажа, че всеки, който е носил униформата на СС, непременно е бил престъпник“, заяви Кра в интервю за италианското издание. На въпрос дали членовете на СС са военни престъпници, той отговори, че със сигурност голяма част от тях са били, но не всички.

Концентрационните лагери на нацистка Германия са били охранявани и управлявани от СС, а на Нюрнбергския процес след края на войната организацията е обявена за престъпна.