Кремъл потвърди, че Ким Чен-ун вече е в Русия

Ким Чен Ун и Владимир Путин, архив

Ким Чен Ун и Владимир Путин, архив

Бронираният влак, с който севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристига на посещение в Русия, вече е на руска територия, съобщава РИА "Новости".

По-рано пресслужбата на Кремъл информира, че Ким Чен-ун ще бъде на официално посещение в Руската федерация през следващите дни по покана на президента Владимир Путин.

Прессекретарят на президента - Дмитрий Песков каза пред репортери, че преговорите ще се проведат в Далечния изток, но не уточни къде. Днес следобед Путин ще говори на икономически форум във Владивосток.

Междувременно Вашингтон предупреди, че снабдяването с оръжия от Северна Корея за Русия би нарушило множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. 

"Наложихме нашите санкции срещу организации, които финансират военните усилия на Русия, ще продължим да ги прилагаме, като няма да се поколебаем да наложим нови санкции по подходящ начин, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. 

По думите му, Владимир Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея:

"Да прекоси цялата си страна, за да се срещне с един парий на международната сцена, за да поиска помощ в една война, която Путин се надяваше, че ще спечели за един месец, това бих определил като молене за помощ".