Кремълска дезинформация: Коронавирусът е създаден в лабораториите на НАТО и ще доведе до колапс на ЕС

Доклад на Европейската служба по външна политика (EEAS) за "кампания по дезинформация", свързана с коронавируса, която провеждат кремълските медии предизвика широк отзвук в медиите. Самият доклад не е публичен, но в пресслужбата на ЕК са потвърдили "ръст на дезинформацията" и привежда много примери за дезинформация, съобщава "Дойче веле".

Съществува и отделна платформа да разобличаване на лъжливите новини и кампаниите за дезинформация - euvsdisinfo.eu, която се поддържа от работна група по стратегически комуникации East StratCom, създадена през 2015 година за противодействие на руската дезинформация.

В момента на сайта се съобщава за над 100 случая на дезинформация, свързана с коронавируса.

Сред разпространяващите East StratCom е News Front, мнозинството сътрудници и кореспонденти са доброволци. Сайтът излиза на 8 езика, включително български, немски и френски.

News Front е създаден в окупирания от Русия Крим.

Той разпространява, например, информация, че "коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел стерилизацията на населението".
Има и медии, които пряко са свързани с Кремъл. Един от най-често споменаваните от East StratCom източници на дезинформация е Sputnik, руска държавна медия - телевизия и сайтове на над 30 езика, създадена за пропаганда в чужбина.

Sputnik Латвия публикува материал с твърдението, че коронавирус "възможно е измислен" в страната. Твърдението е аргументирано с това, че Латвия има "множество талантливи учени биолози и фармацевти", както и, че епидемията от COVID-19 е изгодна на властите

В много от случаите конспирологичните твърдения, че коронавирусът е човешко творение се изказва не от журналисти, а "изтъкнати експерти". 

Така, например, по Първи канал (руската държавна телевизия) на 8 февруари микробиологът Игор Никулин твърдял, че "В държавната британска биохимична лаборатория в Портън Даун вече има ваксина срещу коронавируса: "Това е същата лаборатория, която, подозирам, е намазала дръжката на вратата на Скрипал. Може и в Ухан да са намазали нещо, например, дръжката в метрото". 

Водещата Марина Ким не само не поискала да направи проверка на фактите, но и на няколко пъти потвърдила изказванията на Никулин. А той е чест гост на Първи канал, където го представят като член на Комисията на ООН за биологично и химическо оръжие.

Такава структура обаче не съществува в ООН, а The Insider оспорва причастността на Никулин към ООН.

Каква е целта на руската дезинформация?

Евросъюзът невинаги е цел на руската дезинформация.

Много от фейковете са насочени към рускоговорящата аудитория в света, а други - към говорещите арабски език. В материал на Russia Today на арабски, например, се твърди, че коронавирусът е предизвикан от американска биологическа атака срещу Китай и Иран.

В East StratCom смятат, че няма една-единствена линия на руската дезинформация за COVID-19. 

Ако едно издание твърди, че последствията от пандемията ще бъдат по-малко отколкото от сезонния грип, то идеологът на евразийството Александър Дугин предрича апокалиптични сценарии от типа на сценария на Resident Evil.

Според East StratCom, прокремълските медии се опитват да объркат аудиторията. 

"Прокремълските дезинформационни медии засипват целевите аудитории с десетки различни твърдения, версии, обяснения, "вътрешна информация", сензации, теории на заговора. Целта е да бъде подкопано доверието към системите на здравеопазването, властите и международните организации", коментира East StratCom и посочва основните пунктове на дезинформацията: че коронавирусът е създаден в лабораториите на НАТО и ще доведе до колапс на Евросъюза.

Коронавирусът като част от кампания по дезинформация

Германският евродепутат от пруски произход Сергей Лагодинский, който отговаря за Русия във фракцията на "зелените", смята, че дезинформацията за COVID-19 е част от обща кампания, насочена към "очернянето на ЕС".

"Това се потвърждава и от това на съобщенията: Европа е съсипана, докато в Русия има много малко случаи", коментира той.

Лагодински не смята, че лично Владимир Путин е разпоредил да започне отделна кампания за дезинформация във връзка с разпространението на коронавируса, макар че обществеността никога няма да може да узнае истината.

При това евродепутатът подчертава, че това не оправдава руското ръководство и не го освобождава от отговорността за разпространението на тези фалшиви новини.

"Те създадоха тази система за разпространение на дезинформация и сега тя изпълнява задачите си", добавя Лагодински.
Евродепутатът от ЕНП Давид Лега също е съгласен с това, че фалшивите новини се вписват в схемата за дезинформация разпространявани от авторитарни режими.

"Тази кампания за дезинформация по отношение на коронавируса задълбочава световната криза в сферата на здравеопазването", казва Лега, който добавя, че в ЕС трябва открито да се говори по тази тема и да се направи опит да бъде дадена на хората, включително и тези, които живеят в Русия, достоверна информация.