Критик на Путин се страхува да последва участта на Пригожин

Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в затвора за оспорване на президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата съдба като боса на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа по-рано тази година, след като се разбунтува срещу руския лидер, пише Politico.

„Арестът ми се случи месец след бунта на Пригожин“, каза Гиркин пред руската медия Baza в интервю, публикувано в четвъртък. „Най-големият ми страх е, че вместо обичайното наказателно наказание, ще бъда „амнистиран“ по същия начин като Готвача“, добави Гиркин, имайки предвид Пригожин, който получи прякора „Готвачът на Путин“ заради близостта си с руския лидер, позволила му да осигури доходоносни държавни договори за кетъринг.

Гиркин, 52-годишен бивш полковник от руската разузнавателна служба, който носи бойното име Стрелков („Стрелецът“), е известен с това, че ръководи руски военни части в района на Донбас в Украйна през 2014 г. и за кратко става министър на отбраната в Донецка народна република, руска марионетна държава.

През 2022 г. той беше осъден задочно за убийство за свалянето на пътнически самолет на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души. След Донбас Гиркин се преоткри като ултранационалистичен военен коментатор, който многократно критикува тактиката и стратегията на Русия при нейното пълномащабно нахлуване в Украйна. Неговите критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година след прекратения бунт на Пригожин срещу Кремъл. Гиркин все още чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм. По-късно той обяви, че ще се противопостави на Путин на руските президентски избори през 2024 г., но в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца и на практика не му позволи да се кандидатира. /БГНЕС