Лавров и Ердоган ще обсъдят възможностите за изход от украинската криза

Руският външен министър Сергей Лавров заминава за Турция, където ще участва в ежегодния дипломатически форум в средиземноморския курорт Анталия. Очаква се Лавров да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и външния министър Хакан Фидан.

Руско-украинската война ще бъде основна тема на разговорите на форума, който се провежда от 1 до 3 март, въпреки че руският първи дипломат ще отпътува още на 2 март, предаде АФП.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Анкара внимателно поддържа връзки и с двете страни.

"Турция, заедно с Унгария, остава една от последните страни в Атлантическия алианс (НАТО), която поддържа диалог с Москва", заяви Синан Улген, директор на базирания в Истанбул мозъчен тръст "Едам".

"В геополитическия контекст, променен от войната, Турция се старае да запази тази си роля за в бъдеще, надявайки се да се възползва от нея по време на евентуални мирни преговори", допълва той.

Ердоган заяви, че Турция иска да съживи усилията за мир през 2022 г., когато водещите преговарящи от съперниците се срещнаха в Истанбул.

Турският президент също така призова за нов сигурен механизъм за корабоплаването в Черно море.

"Нуждаем се от механизъм, който да гарантира безопасното корабоплаване на търговските кораби в Черно море. За тази цел продължаваме контактите си, за да получим ангажименти по отношение на сигурността", добави той./БГНЕС