Лидерът на хаитянските банди призова за нарушение на извънредното положение

Стопкадър: Al Jazeera

Стопкадър: Al Jazeera

Лидерът на хаитянска банда Джими Шеризие, известен като "Барбекюто", се появи публично в квартал Бел-Еар, в столицата Порт-о-Пренс. Той беше придружаван от тежко въоръжени членове на неговата федерация на бандите G9, които призоваваха населението да се отправи на шествие към Националния дворец в нарушение на извънредното положение, което забранява демонстрациите.

'Барбекюто' не бе виждан на публично място, откакто Карибската общност обяви, че ще бъде избран преходен президентски съвет, който да управлява страната до свикването на общи избори. Много хаитяни са скептично настроени към решенията, предложени от международната общност. 

"Не признаваме срещите на Кариком, не признаваме срещите на Съвета за сигурност на ООН и не признаваме срещите в Белия дом. Съдбата на Хаити вече е определена и тя не е част от нито една от тези групи. Съдбата на Хаити е в Националния дворец чрез Ги Филип", заяви Жан Дюкенс, поддръжник на бунтовническия лидер Ги Филип

Последните атаки в страната породиха опасения, че насилието на бандите няма да спре, въпреки че преди седмица министър-председателят Ариел Анри обяви, че ще подаде оставка. Това бе ход, за който бандите настояваха. Барбекюто все още не е реагирал на очертаващата се оставка, към която отдавна се стреми, след като пое отговорност за координираните нападения срещу критични правителствени и обществени цели, които започнаха на 29 февруари.