Лондон договори санкциите срещу Русия с Г-7 и ЕС

Ръководителката на британската дипломация Лиз Трас обяви, че Обединеното кралство вече е договорило с партньорите си от Г-7 и Европейския съюз (ЕС) санкции срещу Русия в случай на нейно военно нашествие срещу Украйна.

Това съобщи тя в интервю, публикувано в събота за германския вестник Welt am Sonntag. "Отстъпките няма да спрат Русия да нахлуе. Трябва да покажем сила, като подкрепим Украйна", каза Трус. "Трябва да гарантираме, че е подготвен строг пакет от санкции в случай на извънредна ситуация. Вече договорихме тези санкции с нашите съюзници в Г-7 и ЕС, включително Германия", обяви тя.

В същото време Трас добави, че Обединеното кралство предоставя икономическа подкрепа на Украйна, както и подкрепа за киберсигурността, Обединеното кралство е доставило отбранителни оръжия на Киев и помага за обучението на украински войници. Освен това, според Трас, необходимо е всички членове на НАТО да изразходват 2% от БВП за отбрана. „Трябва да използваме и нашите войски на НАТО“, подчерта шефът на британското външно министерство и добави, че Обединеното кралство засилва присъствието си в Естония. Подобни мерки, според нея, могат да възпират Русия от по-нататъшни атаки.