Лондон: Русия ще премести кораби с крилати ракети в Азовско море

Русия е създала окръга, подчинен на Черноморския флот, на 1 юли

Русия ще премести осем военни кораба, включително три корвети от клас "Каракурт", способни да изстрелват крилати ракети "Калибър", в Азовско море, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирано от Би Би Си.

Военните кораби ще бъдат командвани от новосъздадения Азовски военноморски окръг на Русия с щаб в окупирания украински пристанищен град Мариупол, пише министерството в последния си публичен доклад с разузнавателна информация.

Съобщава се, че Русия е създала окръга, подчинен на Черноморския флот, на 1 юли.

Според министерството, новият окръг вероятно ще се съсредоточи върху логистични и контрапартизански мисии, което ще позволи на Черноморския флот да се съсредоточи върху ударни операции на далечни разстояния и да разшири военноморската си мощ в чужбина.

„Азовско море е жизненоважна морска зона за Русия, защото свързва нейните вътрешни водни пътища с международните морски пътища“, се казва в доклада. „В контекста на войната той също така предлага алтернативен вариант за снабдяване на военните, ако сухопътните маршрути на Русия към Южна Украйна бъдат прекъснати“.

В предишната си актуализация на разузнаването Министерството на отбраната на Обединеното кралство написа, че Русия е предислоцирала своите военни части от стратегически руски региони, за да противодейства на широкомащабната контраофанзива на Украйна. /БГНЕС