Луиджи ди Майо подава оставка като лидер на движението "5 звезди"

Луиджи ди Майо

Луиджи ди Майо

Днес Луиджи ди Майо ще се оттегли като лидер движението "5 звезди", заяви неназован висш представител на движението, участващо в управляващата коалиция в Италия.

Очаква се Ди Майо, който също така е и външен министър, да се срещне с другите министри от "5 звезди" тази сутрин и предстои да обяви оставката си на партийна сбирка следобед, съобщиха няколко италиански вестника.

Междувременно премиерът Джузепе Конте заяви, че ще уважи всяко едно решение, което е взел неговия външен министър. "Сигурен съм, че той би поел такава инициатива с голяма отговорност", заяви Конте пред италианското радио RTL 102.5, отказвайки допълнителни коментари.

Въпреки че не се очаква оставката на Луиджи ди Майо да свали коалиционното правителството, подобен ход ще подчертае дълбоките разделения в рамките на "5 звезди". Движението, което към момента е най-голямата партия в управляващата коалиция в Италия, бе засегнато от нарастващите вътрешни спорове и спадащ рейтинг на популярност в социологическите проучвания, коментира Ройтерс.