Любчо Георгиевски: Българското вето отвори вратите за безпрецедентна доброволна сърбизация на македонското общество

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски

"За някои кръгове в България е по-важно да се запази ветото, отколкото да се говори за общата ни история. Ветото е решение, което нанесе най-големи емоционални щети сред македонците към България след участието ѝ в балканските делби. Ветото дойде във време, когато отношенията бяха най-топли и най-добри", написа в профила си във Фейсбук бившият премиер на Република Македония (настояща РСМ), основател на ВМРО-ДПМНЕ и лидер на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски.

По думите му, ветото е върнало петдесет години назад отношенията между двете държави и отворило пропаст, която не е ясно кога ще може да бъде запълнена".

"Тезата, че никой в България не оспорва съвременната македонска идентичност, а само историята е проблем, е празна фраза", пише още той.

"Ветото отвори вратите за безпрецедентно доброволно сърбизация на македонското общество. Патернализмът, аргогантността и нарцисизмът, които идват от някои кръгове в БГ, са основен проблем в отношенията ни още от времето на "Стамболовщината в Македония....Сега става ясно защо много македонски българофили се превърнаха в твърди антибългари", завършва Георгиевски.