МААЕ: Няма непосредствена заплаха за АЕЦ "Запорожие" след взрива на язовирната стена


Международната агенция за атомна енергия заяви, че няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" на атомната електроцентрала "Запорожие", след като взрив на част от стената на "Нова Каховка" в Южна Украйна по-рано във вторник прекъсна нейното охлаждане.

Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" също заяви, че пробивът на язовирна стена в Южна Украйна засега не представлява заплаха за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Взривена е част от язовирната стена на "Нова Каховка“ при Каховската ВЕЦ в Украйна
Юрий Черничук, директор на контролираната от Русия електроцентрала, посочи в изявление в приложението за съобщения Telegram, че ситуацията в атомната централа е стабилна.

"Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние "студено спиране", 1 - в състояние "топло спиране". Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра", посочи той.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир "Нова Каховка", нито пък системата за отвеждане на топлината зависи от водата от резервоара, която може да се допълва с вода от "няколко алтернативни източника".

Украинската държавна агенция за атомна енергия заяви по-рано във вторник, че ситуацията в централата е под контрол, но че бързо понижаващото се ниво на резервоара представлява "допълнителна заплаха" за най-голямата атомна електроцентрала в Европа.