МААЕ: Руското военно присъствие в Запорожката АЕЦ е риск за сигурността

Руските сили не предоставят на експертите безпрепятствен достъп до всички зони на обекта.


Руското военно присъствие в окупираната Запорожка АЕЦ и боевете в близост до обекта представляват риск за сигурността, заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, цитиран от ДПА и Франс прес.

Гроси се позова на изводите на неотдавнашния си доклад за Украйна, в който говори за "продължаващо значително военно присъствие" на ядрения обект и за няколко военни камиона в една от залите с турбините. В доклада си той отново споменава и за мините между външния и вътрешния периметър на централата, които се наблюдават.

От друга страна, досега в атомната електроцентрала не е открито тежко военно оборудване, добави Гроси на пресконференция днес.

От година насам екип от наблюдатели на МААЕ е постоянно в намиращата се в близост до фронта централа, но засега руските сили не са им предоставили безпрепятствен достъп до всички зони на обекта.

Русия обяви превземането на централата в началото на март 2022 г. Според Гроси повредите по сградите и електропроводите в хода на войната подхранват опасенията за ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа.