Македонският вътрешен министър с апел към протестиращите в Скопие: Не рушете демокрацията!

Оливер Спасовски

Оливер Спасовски

С апел до гражданите и политическите партии, които искат да изразят правото си на протест, се обърна министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, който призова за мирен и демократичен протест „при спазване на законовите разпоредби за публични събирания, както и зачитане на задължението на полицейските служители за осигуряване на мира и стабилността“, пише БТА.

„Бъдете сигурни, че никой няма намерение да възпрепятства правото на мирен протест, както се очаква в една демократична страна. Но атаки, които целят да предизвикат междуетническо напрежение и ескалация от друг тип, по никакъв начин не допринасят за демокрацията, напротив, представляват сериозен удар върху нея. Това е просто обратното на всичко, което отстояваме в изграждането на нашата държава. Република Северна Македония е държава на всеки един гражданин, основана на концепцията „Едно общество за всички“, от която не се отклоняваме и ще продължим да я насърчаваме и утвърждаваме“, написа Спасовски, подчертавайки, че „да нараниш полицай означава да вдигнеш ръка срещу държавата, срещу сина и брата, които извършват служебни действия, за да бъде гарантирана безопасността и сигурността на всички.

Призивът на министъра на вътрешните работи беше изпратен часове след началото на днешния протест и след избухналата в последните два дни ескалация, преди ден в сблъсъци с полицията, а вчера – между представители на протеста и група младежи в близост до паметника на Скендербег.

Маршрутът за тази вечер е променен и шествието няма да минава в района на Скопие, в който живеят предимно представители на албанската етническа общност.