Макрон и Фон дер Лайен ще посетят Пекин заради войната в Украйна

Западните лидери настояват Китай да окаже натиск върху Русия

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще посети Китай заедно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

Макрон планира да пътува до Пекин в началото на следващия месец за разговори с президента Си Дзинпин, тъй като западните лидери настояват Китай да окаже натиск върху Русия във връзка с войната в Украйна.

Френският президент съобщи, че е отправил молба до Фон дер Лайен да го придружава за част от пътуването, след като приключи срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел. Целта на двамата ще бъде да представят единна позиция пред Китай.

Макрон призова Пекин да помогне за убеждаването на Москва да прекрати продължаващата вече година инвазия в Украйна.

Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна в конфликта, въпреки че продължава да укрепва връзките си с Русия.

През февруари беше разпространен документ с позиция от 12 точки, в който китайският лидер призовава за спешни мирни преговори и "политическо решение" за прекратяване на конфликта, без обаче да споменава за изтегляне на руските войски.

Макрон заяви, че усилията на Китай са положителни, но настоя, че мир може да бъде постигнат едва след като Русия изтегли войските си. /БГНЕС