Макрон: РСМ трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС

Зоран Заев и Еманюел Макрон

Зоран Заев и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, предаде агенция МИА.

"Заявявам с възхищение, че пътят на РС Македония беше забележителен. Днес ви приемам като съюзник в Париж няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С пълната подкрепа на Франция вашата страна стана член на Алианса след като прекрати разногласията си с Гърция. Преспанското споразумение, което изготвихте заедно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде наречено историческо. Вие показахте голяма политическа смелост да успеете да убедите хората си", каза Макрон.

Позовавайки се на решението за започване на преговори за членство на РС Македония с ЕС и изпълнените условия френският президент подчерта, че е време за неговото осъществяване.

Премиерът Заев получи подкрепа от Франция, въпросът е как ще се гласува на Европейския съвет през този месец, който е посветен на по-нататъшната европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Както е известно, има разногласия между страните членки. Някои от тях смятат, че Македония и Албания са изпълнили критериите, за да продължат пътя си на европейска интеграция.

Други страни имат забележки към Македония, някои пък и към Албания. Смятат, че е прекалено рано да се каже, че отговарят на всички критерии. Неизвестността остава до последния момент.

Още повече, че двете страни – Република Северна Македония и Албания, засега поне вървят в пакет. Чуват се и предложения двете страни да бъдат разделени и всяка да продължи по пътя си в съответствие с изпълнението на критериите.

Остава неясно какво ще бъде решението до срещата на Европейския съвет на 22 юни."