Масова смърт на делфини в Черно море заради руските военни кораби

Нискочестотният сонар на военните кораби пречи на ехолокацията на делфините

Повече от 100 делфина са били изхвърлени по турското крайбрежие от февруари насам - това е изключително висок брой на загинали животни в сравнение с предишни години, съобщи Угур Йозсандикчи, водещ изследовател на морския живот в университета Синоп, град в Турция на юг от Крим. Делфините били забелязани да действат необичайно и в други страни на Черно море. Местни морски биолози подозират, че основната причина за смъртта на делфините е шумовото замърсяване от военни кораби на север.

Нискочестотният сонар на военните кораби и подводници пряко пречи на ехолокацията на делфините, казва Павел Голдин, морски биолог, специализиран в изучаването на делфините в Института по зоология в Украйна. Неспособни да се ориентират, делфините не могат да идентифицират плячката и следователно не могат да ловуват. Сонарите ги объркват и те изпаднат в паника, като без да искат се удрят в скали или излизат на плажа. Някои уцелват и морски мини.

Пълното разследване на причините и обхвата на скорошните смъртни случаи на делфини може да отнеме месеци или години, като голяма част от бреговата линия е недостъпна за изследователите поради войната. Въпреки това, тези смъртни случаи и други подобни, породени пряко от войната в Украйна, могат да създадат „криза в биоразнообразието“, алармира Турската фондация за морски изследвания.

Замърсяването с шум също може да наруши популацията на рибите и да ти принуди да мигрират надалеч, предупреждава Голдин. Това нарушава местната екосистема. Делфините са на върха на хранителната система в Черно море и смъртта им може да застраши цели субпопулации и може да отнеме много години, преди популацията им да се възобнови./БГНЕС