Медведев: Русия иска да анексира по-голямата част на Украйна, другата да я вземе ЕС

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Русия заявява, че няма да е готова за траен мир в Украйна, докато не анексира по-голямата част от нападаната съседна държава. Заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност, Дмитрий Медведев, очерта три сценария за изхода от войната, които смята за вероятни.  

В предпочитания от него вариант западните региони на Украйна ще бъдат присъединени към няколко държави от ЕС, а източните ще бъдат придадени към Русия, докато жителите на централните региони ще гласуват за присъединяване към Русия. 

С този резултат "конфликтът ще приключи с достатъчно гаранции, че няма да бъде възобновен в дългосрочен план", написа Медведев в Telegram. От друга страна, ако част от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО, може да се очаква, че бойните действия ще се разпалят отново, "като има опасност бързо да се превърнат в пълноценна Трета световна война", твърди довереникът на руския президент Владимир Путин. 

Според това, което Медведев нарече "временно" приемлив сценарий за Москва, Украйна ще бъде напълно разделена между страните от ЕС и Русия, а в Европа ще бъде създадено украинско правителство в изгнание. Други варианти освен тези три не са реалистични, смята Медведев.