Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на изтеклите документи

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на изтичането на американски документи, много от които са свързани с Украйна, и които са се разпространили в интернет, предаде АФП.

"Поддържаме връзка с Министерството на отбраната във връзка с този въпрос и започнахме разследване", заяви говорител на Министерството на правосъдието пред АФП.

През последните дни в Туитър, Телеграм, Дискорд и други социални медии и сайтове за чат постоянно се публикуваха десетки изтекли документи и слайдове, а нови документи продължават да се появяват.

В петък Пентагонът заяви, че "активно разглежда въпроса" и че официално е предал очевидното нарушение на Министерството на правосъдието.

Представители на САЩ заявиха пред "Вашингтон пост", че някои документи изглеждат манипулирани, но много от тях са в съответствие с докладите на ЦРУ за Световния преглед на разузнаването, които се споделят на високи нива в Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

Анализатори в областта на отбраната твърдят, че всяко нарушение на вътрешните класифицирани документи на САЩ би било както вредно, така и потенциално смущаващо.

Освен това изтичането на информация би се оказало ценно за Москва, тъй като показва колко дълбоко американското разузнаване е проникнало в части от руския военен апарат, твърдят американските медии.

Други документи включват очевидна информация за вътрешни дебати в правителствата на съюзниците на САЩ. /БГНЕС