Мицкоски оспорва споразумението от Преспа с Гърция в предизборния дебат в Северна Македония

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски

Лидерът на главната опозиционна партия в Северна Македония заяви, че ако бъде избран за министър-председател, ще нарича страната единствено "Македония", независимо от Преспанското споразумение от 2018 г., с което беше уреден спорът с Гърция за името на страната, пише "Катимерини".

По време на телевизионен дебат преди парламентарните избори, които ще се проведат на 8 май Димитър Ковачевски, лидер на управляващата Социалдемократическа партия (СДСМ), изрази загриженост от отказа на лидера на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да използва конституционното име на страната.

Ковачевски заяви, че този отказ може да създаде проблеми с Преспанското споразумение от 2018 г., което с подкрепата на ООН промени името на Бившата югославска република Македония на Северна Македония.

"За мен Македония е и ще остане Македония. Моите предци биха се гордели с мен за това, което правя за моя народ и моята страна", подчерта Мицкоски.

Последните социологически проучвания сочат преднина на ВМРО-ДПМНЕ на предстоящите парламентарни избори, които съвпадат с втория тур на президентските избори в страната, на които настоящият президент и кандидат на СДСМ Стево Пендаровски ще се изправи срещу Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ./БГНЕС